Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Leder 
 
 
 

Tværfagligt samarbejde er (også) fremtiden

 
Fra Børnetandplejens start har vi fulgt tandlægeskolernes anbefalinger med fokus på at lære forældre og børn at børste tænder to gange om dagen.
Med en non-operativ cariesterapi har vi ”sejret ad helvede til”.
 
 
Måske glemmer vi af og til, hvor banebrydende lokal natriumfluoridbehandling var i slut 70’erne og start 80’erne?
 
 
Jeg blev undervist af professor Ole Fejerskov og husker tydeligt, da han fortalte om, hvor stor modstand han mødte på verdensplan blandt sine kolleger, da han fastholdt fluorids lokale og ikke-systemiske virkning. Han var tæt på at blive lynchet.
 
 
På tilsvarende vis har vi fulgt tendenserne og udviklingen i samfundet og er gået fra en ekspertrolle til en konsultativ rolle. En del af nutidens forældre har ofte stillet diagnosen hjemmefra via oplysninger fra nettet, og de har høje krav og forventninger til, hvordan netop deres barn skal behandles.
Kommunikation, inddragelse og alliancedannelse med forældre i dag er helt afgørende for at skabe tandsundhed. 
 
 
Men for en mindre gruppe sårbare børn og unge virker alle disse tiltag ikke. Den gruppe, hvis forældre kæmper med forskellige sociale problemer. De børn, som ikke kommer veludhvilede og velforberedte i skole med morgenmad i maven og madpakke i skoletasken. De børn, som vi trods vore mange forsøg ikke får til at møde op på klinikken. Her er vi endnu ikke kommet i mål. Det er her, vi har en vigtig rolle at spille. De børn kan vi tandlæger ikke hjælpe til at få en god tandsundhed alene. Her må vi trække på det tværfaglige netværk i vore kommuner.
 
 
Heldigvis er netop det tværfaglige fokus styrket i de sidste år. Det har vi fx set, når det gælder tidlig opsporing af udsatte børn, hvor vi tandlæger har spillet en stor rolle, fordi vi ser barnet ofte, og fordi vi ser barnet helt tæt på. Her har vi kunnet arbejde tværfagligt med sundhedsplejersker og i nogle tilfælde daginstitution og skole.
 
 
I ATO’s hovedbestyrelse slår vi til lyd for, at vi arbejder på at styrke det tværfaglige samarbejde i de kommende år, således at vi når den gruppe af udsatte børn og unge, der har brug for at blive set og hjulpet.
 

Hanne Jacobsen, medlem af ATO’s hovedbestyrelse
 
26. september 2019