Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Sommerpraktik


ATO og kommunal tandpleje arrangerer hvert år 
sommerpraktik for tandlægestuderende. Her fortæller Josefine Lykke Pedersen, der læser på 7. semester på Aarhus Tandlægeskole, om sit ophold i Haderslev kommunale Tandpleje i sommeren 2021. Klinikleder Birte Wegner bidrager også med sine erfaringer med at at have en sommerpraktikant.


Josefine Lykke Pedersen fik love at være med til små behandlingsopgaver


Hvordan har din uge i sommerpraktik været?
Min uge i sommerpraktik har virkelig været fantastisk! Programmet var tilrettelagt på en rigtig spændende og lærerig måde. Jeg fik lov til at få et indblik i hele spektret af den kommunale tandpleje, både børne- og ungetandplejen, omsorgstandplejen og ortodontiafdelingen. Desuden var alle bare så venlige og imødekommende - både personale, patienter og forældre, så det var helt igennem en vellykket uge og positiv oplevelse. 

Hvad overraskede dig?
Det overraskede mig, hvor bredt spektret i den kommunale tandpleje faktisk er - der bliver både udført endodontiske behandlinger, kirurgi og meget andet, som jeg ikke umiddelbart forbandt med arbejdet i den kommunale tandpleje. Desuden overraskede det mig, hvor meget andet det kræver, end "bare" at det tandfaglige er på plads, såsom tålmodighed og pædagogisk kompetence, når der arbejdes med børn. Der var også en patient som kom til behandling, hvor vedkommende fik midazolam - det gjorde særligt indtryk på mig, hvor meget det krævede af tandlægen og klinikassistenten at behandle patienten.
Jeg blev også overrasket over hvor meget OR-personalet selv udførte, det havde jeg ikke forventet. 

Hvad har du lært?
Det har været en uge, hvor jeg virkelig har lært meget! Ugen har især lært mig meget om, hvordan der kan kommunikeres i øjenhøjde med barnet og hvordan man samtidig inddrager forældrene på en god måde. Således har jeg lært mange"nye" ord - fx at man kan omtale fosforsyren som "sæbe" og at en bideklods kan kaldes en "tandsofa", for at gøre det mere forståeligt og relaterbart for børn. Jeg føler mig bedre klædt på til selv at skulle starte på børneafdelingen på Tandlægeskolen om ikke så længe. 
Desuden har jeg også lært at lave fissurforseglinger. 

Hvad var det bedste?
Det bedste var helt klart, at personalet var så imødekommende og udviste så meget tillid til mig, så jeg fik lov til at udføre flere mindre behandlinger - under kyndig vejledning selvfølgelig. Jeg blev også introduceret til TM Tand og fik lov til at skrive mine egne journalpunkter. Det var virkelig givende at få fingrene i det hele selv. 
Hele personalegruppen var simpelthen så interesserede og hjælpsomme og gjorde alle deres bedste for at inkludere mig i deres team og for, at jeg fik en rigtig god oplevelse. 

Hvad tog du med derfra?
Noget af det jeg tog med derfra er, at jeg blev bekræftet i, at arbejdet med børn helt sikkert er noget for mig og jeg håber, at jeg en dag kan vende tilbage til Haderslev - måske som færdiguddannet tandlæge. 
Jeg kan virkelig kun anbefale alle tandlægestuderende at komme ud i sommerpraktik. 

Birte Wegner, klinikleder i Haderslev kommunale Tandpleje:


Josefine Lykke Pedersen, sommerpraktikant, og Birte Wegner, klinikleder i Haderslev

Hvordan har I planlagt forløbet?
Vi prøver altid at tilrettelægge et spændende program til vores sommerskoleelever og derfor tager vi altid kontakt til dem inden de kommer. Programmet skal være varieret og varetage den studerendes ønsker og interesser. Det er meget vigtigt for os at vise det gode samarbejde vi har på tværs af faggrupperne og hvor meget glæde vi har af de forskellige kompetencer. Vi vil også gerne vise, at den kommunale tandpleje byder på mange forskellige arbejdsopgaver og prøver derfor altid at arrangere et program, som indeholder kirurgi, endodonti, lokale OR-behandlinger, tilvænningsbehandlinger og helt almindelige cariesbehandlinger samt undersøgelser. Programmet indeholder som regel også en dag i omsorgstandplejen og en dag på vores OR-klinik. Alt efter hvor langt den studerende er i sin uddannelse, er der også mulighed for at sætte små behandlinger til, som den studerende kan hjælpe med. 


Hvad vil du give af gode råd til den studerende og til sommerpraktikstederne?
At deltage! Det giver rigtig mange gode oplevelser til både sommerskoleelev og til sommerpraktikstederne. Den studerende får et indblik i den kommunale dagligdag og i livet som tandlæge. Det er svært at forestille sig, hvad der venter når man forlader Tandlægeskolen og denne uge kan give en lille forsmag på det der venter. 

Vi får også rigtig meget ud af sommerskoleugerne. De studerende er som regel meget engagerede og bidrager med gode samtaler og den nyeste faglige viden. Vi har haft stor glæde af Josefine, som var vores sommerskoleelev i år. 

Senest opdateret februar 2022

Bliv medlem!10 gode grund til at blive medlem