Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Caries – kontrol og behandlingsmuligheder i det primære tandsæt

Forfattere: Marie-Louise Milvang Nørregaard, afdelingstandlæge, Institut for Odontologi og Oral Sundhed - Sektion for Pædodonti 
Line Staun Larsen, Ph.d., Postdoc, Institut for Odontologi og Oral Sundhed - Sektion for Tandsygdomslære
Artiklen er trykt i den 45. udgave af Aktuel Nordisk Odontologi

Baggrunden for artiklen
Artiklen opfordrer til fokus på den individuelle tilgang til caries. Der skal være fokus på tidlig diagnostik og caries’ biologi skal tænkes ind. Der skal holdes fast i, hvad der er sygdom og hvad der er symptom på sygdom, og handles derefter – det er alfa og omega. Når der er aktiv caries i det primære tandsæt, skal vi altid forsøge at finde svar på spørgsmålet ”hvad er årsagen til, her ses caries?” Dét svar finder vi i samarbejde med forældrene. Svaret vil altid rumme elementer fra både anamnesen og den kliniske undersøgelse. Når svaret er fundet, har vi noget at arbejde videre med – risikofaktorer der (forhåbentlig) kan skrues på.

Værktøjskassen
I dag findes der mange forskellige operative tilgange til aktiv kaviteret caries i primære tænder, der ikke kan holdes rent. Hvilken behandling, der vælges i det enkelte tilfælde, afhænger af mange forskellige faktorer - ikke mindst barnet i stolen og familien bag. Med artiklen vil vi gerne skabe fokus på de minimalt invasive metoder. Ved at formidle viden om metoderne, håber vi at kunne give tandfagligt personale interesse i at opsøge mere detaljeret viden og tilføje metoderne til deres kliniske ’værktøjskasse’, og i sidste ende gøre det sjovere at være både behandler og patient.
Langt hen af vejen vil en fyldning fortsat være den bedste løsning for et barn med aktiv caries i en primær tand, men der findes gode alternativer. I udvalgte situationer vil en minimalt invasiv behandling fra ’værktøjskassen’ være en bedre løsning end at gennemføre en fyldning – særligt hvis fyldningen forventes at blive af tvivlsom kvalitet.

Skjulte fluoridfabrikker
Når der i en behandlingsplan står, at der skal fluorid på aktive carieslæsioner hver 3. eller 6. måned, er det vigtigt, at der bliver konstateret, om der faktisk fortsat er aktiv caries ved næste besøg. Ved inaktivitet af caries, viser familien, at de har taget ansvaret på sig og er i stand til selv at kontrollere caries. Så er det ikke længere nødvendigt med fortsat professionel fluoridapplikation – tandbørstning med fluoridtandpasta kan gøre det.

Hvad er reaktionerne på jeres artikel i Aktuel Nordisk Odontologi?
Mange fagfæller har meldt positivt tilbage. ’Plejer’ er en sej modspiller, der kan have brug for at blive udfordret, og det ser ud til, at denne artikel bidrager til dialog kolleger imellem. Vi håber, det i sidste ende vil komme både det tandfaglige personale samt børnene og deres familier til gode.14. maj 2020

​​​