Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
​​Coronavirus




Vaccination mod covid-19 i efteråret og vinteren 2022-23


Sundhedspersonale, der er i tæt kontakt med borgere, der er i risiko for et alvorligt forløb med covid-19 kan blive vaccineret mod covid-19 fra den 1. oktober:

Hvis du tilbydes vaccination på baggrund af din alder (over 50 år), vil du modtage en invitation i e-Boks/mit.dk. Dette gælder vaccination mod covid-19, influenza og pneumokokker. 

Hvis du er i målgruppe for vaccination på baggrund af dit arbejde, modtager du ikke en invitation. Når programmet starter den 1. oktober, kan du i stedet enten:

  • Gå ind på vacciner.dk, hvor du udfylder et spørgeskema om dit helbred og arbejde, der guider dig til, hvilke vacciner du er i målgruppen for. Derefter udfylder du en tro-og loveerklæring, og så kan du bestille tid til vaccination.
  • Tale med din læge, som kan oprette et vaccinationsforløb på vacciner.dk til dig med de vacciner, du tilbydes. Herefter kan du selv bestille tid. I nogle tilfælde vil lægen kunne vaccinere dig med det samme.
  • Undersøge, om din arbejdsplads tilbyder vaccination, fordi du arbejder som sundheds- eller plejepersonale eller inden for udvalgte dele af socialområdet.

De Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer er de gældende retningsliner for smitteforebyggelse m.v.


Det er særligt:


og de mere uddybende anbefalinger i 




Herudover er der nogle få retningslinjer tilbage:

Håndtering af COVID-19: Arbejdsgiveres og personales ansvar for at hindre smittespredning på sundheds-, ældre- og socialområdet ​

NB! Der er ikke længere krav om, at borgere/patienter bærer mundbind i tandklinikker. Der er ej heller opretholdt anbefalinger vedrørende venteværelser mv. i tandklinikker.


NB! Her gentages ovenstående om, at der ikke længere er krav eller generel anbefaling om at borgere bruger mundbind i venteværelser i sundhedsvæsnet med undtagelse af at anbefaling af mundbind opretholdes i almen praksis, lægevagt og i venteværelser hos speciallæger i øre-, næse-, halssygdomme


Ud over ovenstående er der Sundhedsstyrelsens seks generelle råd om smitteforebyggelse, som vi alle bør efterleve:

Sundhedsstyrelsens seks generelle råd
1. Bliv vaccineret
2. Bliv hjemme og bliv testet, hvis du får symptomer
3. Hold afstand
4. Luft ud og skab gennemtræk
5. Vask dine hænder tit eller brug håndsprit
6. Gør rent, særligt overflader som mange rører ved

Det kan derfor anbefales, at de enkelte tandplejer indretter sig, så NIR og de overordnede retningslinjer, hvor de er relevante og har betydning for tandplejen følges samt, at Sundhedsstyrelsens seks generelle råd bedst muligt efterleves.

Opdateret september 2022